Знайомство з членами команди «Сила Людей Тернополя» Василь Чорненький

Знайомство з членами команди «Сила Людей Тернополя»
Василь Чорненький (Vasyl Chornenky): начальник юридичного відділу, кандидат юридичних наук, адвокат, батько двох дітей, заступник голови Тернопільської обласної організації «Сила Людей».


Василь Чорненький навчався в місцевому економічному університеті за спеціальністю «Юриспруденція». Ступінь магістра здобував в Одеській національній юридичні академії.


«Після навчання працював понад чотири роки юристом у одному з підрозділів Укрзалізниці в Тернополі. Потім вирішив, що треба щось змінювати, здобувати практику. Так пішов на роботу в Тернопільську міську раду. Чесно, через конкурс, без усіляких схем. Там я став справжнім адвокатом, бо часто ходив в суди, бачив практичний бік адвокатської роботи. Треба віддати належне керівнику юридичного управління, який не контролював мене на кожному кроці, дозволяв самостійно працювати над справою. Радив, звичайно, але й давав можливість мені брати відповідальність, розвиватися»,- розповідає Василь Чорненький.


В міськраді по одній із справ Василь пересікався з представниками комунального підприємства «Тернопільводоканал».


«Їм сподобалося, як я веду справу, викладаю документи, позицію. Тому запропонували роботу у водоканалі. Вирішив пробувати. Спочатку пішов працювати просто юристом, а через 2 роки став начальником юридичного відділу».


Тернопільський водоканал, за словами Василя, є активним членом Асоціації водоканалів України, яка в свою чергу є активним учасником законотворчих процесів.


«І я значною мірою залучений до законотворчої роботи. Відстежую усі зміни в законодавстві, законопроекти, які вже на розгляді у Верховній Раді, і які тільки розробляються профільним міністерством, науковими та дослідними інститутами. Все це я вивчаю, аналізу та спільно з іншими працівниками вносимо пропозиції. Приблизно відсотків десять, які ми вносимо від імені водоканалу Тернополя, враховуються. Як на мене, це хороший результат як для одного підприємства з невеликого в порівнянні з іншими обласного центру. Звісно, що наші пропозиції озвучує «Асоціація водоканалів», але щоб їх переконати, обґрунтувати нашу позицію, теж потрібно докласти зусиль. Є ще ряд водоканалів, які теж активно працюють в цьому напрямку, але наші позиції зазвичай сходяться, тому легко знаходимо порозуміння. Коли твоя робота дає результат, то виникає більше стимулів»,- продовжує Василь Чорненький.


Василь переконаний, що якби не робота водоканалу на перспективу із тими ж таки змінами в законах, то працювати було б зараз значно важче.


«Якщо говорити про політичну частину мого життя, то у вісімнадцять років я вже став членом Української Народної партії. Мені вона імпонувала, на той час я був націоналістом. Взагалі переконаний, що політикою займатися треба, кожен на своєму рівні. Хтось йде в депутати, хтось просто є членом партії, але тут байдужим бути не можна. Адже йдеться про наше життя та життя держави. На мою думку, кожен громадянин в той чи інший спосіб має проявляти політичну активність».


Коли Українській Народна партія пішла на вибори разом з партією Віктора Ющенка, Василь вийшов з її лав.
«Я був націоналістом на той час з нахилом до соціалізму, а тут УНП натягнула на себе ліберальну ідеологію. Тому я вирішив вступити до ВО «Свободи». Мені імпонує їхня ідеологія, але не методи. В «Свободі» я не міг нічого заперечити, сказати, що не погоджуюся з рішенням. Якщо, наприклад, сказали, що треба йти на акцію, а я не можу піти з особистих причин чи не підтримую ідеї акції, то до мене ставилися ледь не як до зрадника. Так поступово я ставав неактивним членом партії, а згодом й взагалі у нас дороги розійшлися».


Після того Василь відійшов від політики на кілька років. В «Силу Людей» Василь Чорненький вступив у 2018 році.
«Люди міняються, світогляд теж змінюється. Не скажу, що у всьому, але загалом ідеологія «Сили Людей» мені близька».
Однак Василя зацікавила не ідеологія, а більше процедури, і той факт, що вони виконуються.


«Так, працювати ще є над чим. Та ті процедури, які прописані зараз, справді дотримуються. Це мені дуже подобається. У Сила Людей мене активно запрошували Зварич Сергій та Ігор Турський. В якийсь момент я «зламався» та вирішив прочитати програмні та статутні документи партії. Мені сподобалось. Особливо про те, що партія будується знизу вгору — це саме те, чого бракувало мені у ВО «Свобода». Тому вирішив спробувати. І перше, що я побачив, це вибори голови Секретаріату партії.


По-перше, вони транслювалися онлайн, що вже круто і приємно здивувало.


По-друге, дуже педантично дотримувалися процедури.
Хоча я й не є бюрократом, не вважаю, що треба усе так «дотошно» виписувати. У той же час я є формалістом і переконаний, що написаної процедури слід дотримуватися. І це мені сподобалося».
На думку Василя, через такі чіткі дотримання правил, партія ніколи не буде залежна від конкретних людей. Прийдуть одні, підуть інші, а «Сила Людей» все одно залишиться.


У «Силі Людей» Василь зараз є заступником голови Сила Людей Тернопільщини. Планує прописати програмні та регламентні документи, які будуть регулювати роботу обласної організації.


«Такі, щоб працювали і після мене. Сподіваюся, що за рік часу встигну їх зробити. Це стане організаційною основою для діяльності партії в області в майбутньому».